miercuri, 13 mai 2015

Pagini din copilărie…



Având în vedere copilăria minunată de care am avut parte m-am decis să aștern pe câteva pagini de hârtie mici însemnări, gânduri, memorii care îmi trezesc emoții puternice de fiecare dată când mi le reamintesc.
Am copilărit în Târgu–Jiu, un oraș cu o istorie bogată, cu un tezaur folcloric și artistic aparte, renumit și apreciat printre străini datorită bogățiilor sale. 
În mod surprinzător viața dincolo de aparențe, viața locuitorilor este una liniștită, ce domină prin simplitate și bunătate.
Târgu-Jiu este locul unde m-am născut, am copilărit, am învățat, motive pentru care va avea mereu un loc aparte în inima mea.
Când mă gândesc la Târgu–Jiu îmi apar în minte experiențele personale, unice și speciale, momentele amuzante alături de colegi și de familie, imaginea tomnatică a unei străzi din cartier, centrul într-o zi de iarnă…
De câte ori trec prin fața unei anumite cofetării îmi amintesc cu drag de fiecare aniversare petrecută acolo, de fiecare întâlnire cu colegii. De câte ori trec pe lângă fosta mea școală îmi aduc aminte cu lacrimi de fericire de fosta mea clasă, de fiecare prostie pe care am făcut-o, de fiecare notă mică pe care am obținut-o și de fiecare excursie în care am fost. Acum fiind o adevărată liceeană, depășind stadiul de boboc și acomodându-mă cu toți profesorii pot spune cu mâna pe inimă că liceul… ei bine… este o perioadă GREA. Dar din câte am auzit cele mai grele experiențe sunt pe de o parte și cele mai frumoase. Sunt mândră că peste câțiva ani, după ce o să termin liceul o să am cu ce să mă mândresc. Mai este mult însă până atunci… multe note de luat, examene de dat, concursuri de câștigat și prietenii de legat.
Să vorbesc acum și despre imaginea orașului filtrată prin proprii mei ochi. Să mă gândesc ce văd… o stradă liniștită într-o după-amiază caldă de toamnă… strada copilăriei mele, cartierul în care locuiesc, văd apoi centrul orașului într-o seară târzie de vară când mulțimile de tineri și copii dau viață fundalului citadin… privită din ansamblu această imagine pare o variantă modernă a tradiționalelor seri în care satele erau animate de chiuiturile și jocul tinerilor. Mai văd teatrul, Parcul Central, insula orașului și imaginea Jiului sub lumina asfințitului, mai văd de asemenea familia mea împreună, sora mea jucându-se cu câinele, părinții și bunicii stau la masă, vorbind tare și râzând din suflet și pe mine, fericită că am parte de astfel de momente.
Nu pot să spun că Târgu-Jiu este cel mai minunat oraș din lume, însă în sufletul meu este sinonim cuvântului acasă, omonim cuvântului familie și antonimul cuvântului răutate, este și mereu va fi o parte a persoanei care am devenit, o parte a omului care pășește pe noi meleaguri pornind dintr-o lume specială. Oricât de departe voi ajunge în viață, mă voi lăsa purtată de inspirație, orice decizie voi lua, voi fi fericită că am avut drept mentori niște oameni speciali.

Mereu îmi voi aminti cu drag de acest oraș, de toate străzile și clădirile lui, de toate persoanele dragi mie, în special de familia mea și voi fi mereu recunoscătoare că am avut parte de o asemenea copilărie.   

                                                            Andreea Bălăeț

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu