miercuri, 24 iunie 2015

Târgu-Jiul copilăriei mele



            Cred că nimic nu se compară cu orașul copilăriei. Niciun oraș modern, niciun oraș mare, plin de magazine. Nimic. Amintirile noastre rămân, acolo, undeva pe aleile înguste, mici, pline de viață și râsete. Amintirile și copilăria rămân în orașul zilelor noastre de naivitate.

            Nu contează cât se schimbă un oraș, în inimile locuitorilor păstrează același aer, o nostalgie aparte care te atrage mereu.

            Pentru generația mea, adolescenții născuți undeva prin anii '90, Târgu-Jiul este sinonim cu magazinele de la colț, cu sucurile luate la plic și guma Turbo; Târgu-Jiul se confundă cu Centrul acela cu alei de gard viu, cu trandafiri ofiliți la început de toamnă, dar atât de colorați vara; cu ciuda pe care o aveam pe respectivul gard care ne despărțea de flori. Noi, copiii, aveam un loc al nostru unde ne întâlneam: pe unde sunt fântânile arteziene acum. Era o hărmălaie groaznică, dar pentru noi era distracție.
           
            Când eram mici, Zilele Orașului și Festivalul Berii se organizau în Centru și lângă stadion. Pentru noi ele însemnau jucării, dulciuri și jocuri. Acea aglomerație era fascinantă, iar jocurile de artificii - efervescența zilelor de vară.

            Mi-am întrebat prietenii la ce se gândesc când spun "Târgu Jiul copilăriei", iar ei au răspuns fără să ezite: "Aleea aia lungă din Centru", "Concertele de la Prefectură", "Mirosul de grătar de la stadion, pe care îl simțeai din Centru".


            Dar ca orice oraș, Târgu Jiul se schimbă, devine mai frumos. Îmi place să cred că a crescut odată cu noi, că ne-a făcut să învățăm că totul se transformă în mai bine, că NOI devenim mai frumoși, că trecem printr-o metamorfoză a existenței și din crisalida copilului firav devenim adulți.

                                                                             Iulia Ioana Surcel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu